AGILITY


IMG_7731_1.jpg

YHTEYSHENKILÖT

agiosty@hotmail.com

AGILITY-yhteyshenkilöt
Sirpa Kailasuo, sirpakotajarvi@gmail.com, p. 0400 988 228
Kirsi Huhta, kirsi.huhta.kh@gmail.com, p. 050 4639 203
Miia Eskola, miia.eskola@outlook.com, p. 040 744 4708


Agility eli koirien esteratakilpailu sopii erinomaisesti vilkkaille ja toimintaa rakastaville terriereille. Agilityn perusajatus on, että ihmisen ohjaama koira suorittaa ennalta määritetyn esteradan virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti. Ihminen ohjaa koiraa liikkeillään ja suullisilla käskyillä. Agility on vauhdikasta menoa niin ohjaajalle kuin koirallekin! Laji on myös omiaan kehittämään ohjaajan ja koiran yhteistyötä.

Agilityn harrastamisen voi aloittaa, kun koira on saavuttanut aikuiskokonsa eli noin yhden vuoden iässä. Koiran tulisi myös olla perustottelevainen ja terve. Aluksi koiralle opetetaan kukin estetyyppi erillisenä ja vähitellen voidaan siirtyä harjoittelemaan ratoja ja vaikeampia ohjauskuvioita. Tärkeää harjoittelussa on löytää motivointikeinot, jotka sopivat juuri kyseiselle koiralle. Näitä voivat olla esimerkiksi makupalat, lelut tai leikki. Agilityradalla on yleensä 15-20 estettä, joista vähintään seitsemän tulee olla tavallisia hyppyesteitä. Muita esteitä ovat mm. kontaktiesteet (keinu, A-este, puomi), pituus, muuri, rengas, pöytä ja tunneliesteet eli putki ja pussi.

Koirat jaetaan agilityssä kilpailtaessa kolmeen tasoluokkaan, joista 1-luokka on tarkoitettu aloitteleville kilpailijoille. Ykkösluokassa menestyneet nousevat 2-luokkaan ja siinä menestyneet vuorostaan 3-luokkaan. Agilityssa voi kisata SM- ja MM-tasoa myöten. Koira voi myös valioitua tässä lajissa. Vuoden 2010 alusta lukien koiralle voidaan myöntää agility- tai hyppyvalionarvo agility- ja hyppysertifikaattien perusteella. Valionarvon myöntämisen edellytyksenä on lisäksi, että koira on palkittu näyttelyssä vähintään arvosanalla ”hyvä” aikaisintaan 15 kuukauden ikäisenä. Tietystikään kilpaileminen ei ole pakollista, monet harrastavat agilitya ihan vain omaksi ja etenkin koiran iloksi!

Kaikissa tasoluokissa koirat jaetaan lisäksi säkäkorkeuden perusteella kolmeen luokkaan: mini-, midi- ja maxi-luokkaan. Säkäluokat ovat: Mini-koiran säkäkorkeus alle 35cm, midi-koiran säkäkorkeus 35-42.99cm ja maxi-koiran säkäkorkeus on 43cm tai yli.

Osty pyrkii järjestämään agilitykoulutusta jäsenilleen, pari kurssia on jo pidetty. Jos olet kiinnostunut vetämään Ostylle agilitykursseja, ota yhteyttä Sirpaan, niin suunnitellaan lisää.


Kuvassa Silkkiterrieri Taika "Maytime Niceneasy"
om&kasv Hanna-Leena Mustakangas
Kuva Petra Tiittanen