AGILITY

osty.agility@gmail.com

Paula Pekkanen, p. 045 6316 985
Miia Eskola, p. 040 7444 708

Agility eli koirien esteratakilpailu sopii erinomaisesti vilkkaille ja toimintaa rakastaville terriereille. Agilityn perusajatus on, että ihmisen ohjaama koira suorittaa ennalta määritetyn esteradan virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti. Ihminen ohjaa koiraa liikkeillään ja suullisilla käskyillä. Agility on vauhdikasta menoa niin ohjaajalle kuin koirallekin! Laji on myös omiaan kehittämään ohjaajan ja koiran yhteistyötä.

Agilityn harrastamisen voi aloittaa, kun koira on saavuttanut aikuiskokonsa eli noin yhden vuoden iässä. Koiran tulisi myös olla perustottelevainen ja terve. Aluksi koiralle opetetaan kukin estetyyppi erillisenä ja vähitellen voidaan siirtyä harjoittelemaan ratoja ja vaikeampia ohjauskuvioita. Tärkeää harjoittelussa on löytää motivointikeinot, jotka sopivat juuri kyseiselle koiralle. Näitä voivat olla esimerkiksi makupalat, lelut tai leikki. Agilityradalla on yleensä 15-20 estettä, joista vähintään seitsemän tulee olla tavallisia hyppyesteitä. Muita esteitä ovat mm. kontaktiesteet (keinu, A-este, puomi), pituus, muuri, rengas, pöytä ja tunneliesteet eli putki ja pussi.

Koirat jaetaan agilityssä kilpailtaessa kolmeen tasoluokkaan, joista 1-luokka on tarkoitettu aloitteleville kilpailijoille. Ykkösluokassa menestyneet nousevat 2-luokkaan ja siinä menestyneet vuorostaan 3-luokkaan. Agilityssa voi kisata SM- ja MM-tasoa myöten. Koira voi myös valioitua tässä lajissa. Vuoden 2010 alusta lukien koiralle voidaan myöntää agility- tai hyppyvalionarvo agility- ja hyppysertifikaattien perusteella. Valionarvon myöntämisen edellytyksenä on lisäksi, että koira on palkittu näyttelyssä vähintään arvosanalla ”hyvä” aikaisintaan 15 kuukauden ikäisenä. Tietystikään kilpaileminen ei ole pakollista, monet harrastavat agilitya ihan vain omaksi ja etenkin koiran iloksi!

Kaikissa tasoluokissa koirat jaetaan lisäksi säkäkorkeuden perusteella viiteen luokkaan : pikkuminit-, mini-, medi-, pikkumaksit ja maksi-luokkaan.

Säkäluokat ovat:

• Pikkumini säkäkorkeus alle 28 cm
  • Mini säkäkorkeus alle 35 cm
  • Medi säkäkorkeus 35 cm mutta alle 43 cm
  • Pikkumaksi säkäkorkeus on 43 cm mutta alle 50 cm
  • Maksi säkäkorkeus yli 50 cm

Kansalliset uudet hyppykorkeudet ovat seuraavat:

• maksit: 50 - 60 cm
  • pikkumaksit: 40 - 50 cm
  • medit: 30 - 40 cm
  • minit: 20 - 30 cm
  • pikkuminit: 10 - 20 cm

Kaikissa karsinnoissa ja KV-kilpailuissa hyppykorkeudet ovat:

• maksit: 55 - 60 cm
  • medit: 35 - 40 cm
  • minit: 25 - 30 cm

Osty pyrkii järjestämään agilitykoulutusta jäsenilleen. Jos olet kiinnostunut vetämään Ostylle agilitykursseja, ota yhteyttä lajivastaaviin.

Kuvassa Silkkiterrieri Taika "Maytime Niceneasy"
om&kasv Hanna-Leena Mustakangas
Kuva Petra Tiittanen