LUOLAKOIRIEN TAIPUMUSKOKEET - LUT

LUT-YHTEYSHENKILÖ

Marika Krapu
ostynlut@gmail.com

LUT-harjoitukset Haukkukeitaalla

Oulun Seudun Terrieriyhdistys ry järjestää luolakoirien taipumuskokeiden harjoituksia Oulussa Haukkukeitaalla noin joka toinen kuukausi. Noudatamme Kennelliiton suositusta lämpötilojen suhteen (+ / - 20 astetta), eli kovilla kesähelteillä tai talvipakkasilla harjoituksia ei pidetä. Harjoitustapahtumista saa tietoa Ostyn nettisivujen Ajankohtaista, uutiset -palstalta ja fecabookissa. jos haluat liittyä sähköpostilistalle, lähetä yhteystietosi osoitteeseen ostyninfo@gmail.com (tulee muutakin infoa Ostyn toiminnasta).

Harjoitusten hinnat 2021
Jäsenet 12 €
ei jäsenet 16 €

Suomen Kennelliiton määrittelemät luolakoirarodut (suluissa rotukoodi)

Borderterrieri 10
Saksanmetsästysterrieri 103
SK Kettuterrieri 12
KK Kettuterrieri 169
Parsonrussellinterrieri 339
Jackrussellinterrieri 345
KK Mäyräkoira 148.13
LK Mäyräkoira 148.23
PK Mäyräkoira 148.33
Ceskyterrieri 246
Lakelandinterrieri 70
Walesinterrieri 78
Cairnterrieri 4


Kotona luolakoiran pentu?

Luolakoiran koulutus on koiran myötäsyntyisten ominaisuuksien herättelyä. Hyvät taipumukset omaava koira tarvitsee vain tilaisuuden kehittää lahjojaan. Harjoituksissa pyritään vahvistamaan myönteisiä kokemuksia sekä kehittämään koiran itseluottamusta ja taitoja. Usein pennun metsästysvaisto herää jo aikaisessa vaiheessa ja pentu voi tuntua valmiilta luolakoiralta, mutta tämä on usein pettävää. Koiralle on annettava sopivia tilaisuuksia kehittyä omaan tahtiin luolakoiraksi, sillä koiran kyky kestää huonot kokemukset kehittyvät hitaammin kuin rohkeus painostaa riistaa. Ja täytyy myös muistaa, että kaikki luolakoirarotuihin kuuluvat koirat eivät automaattisesti ole ominaisuuksiltaan luolametsästykseen soveltuvia, koulutustilanteissa tämä yleensä käy selville – joskin toiset koirat tarvitsevat vaan enemmän aikaa.

Koiralla täytyy aina olla rokotukset kunnossa, joten ihan pienien pentujen kanssa ei voi tulla luolastolle. Kaikenkattavaa sopivaa aloitusikää on hankala määritellä, sillä koirat ovat hyvin erilaisia kehitysvaiheissaan. Rohkealta vaikuttanut pentu saattaa murkkuiässä käyttäytyä hyvinkin eri tavalla, jopa pelokkaasti. Myös sukukypsäksi tuleminen (nartulla ensimmäinen kiima) saa monissa koirissa aikaan erikoisia piirteitä, kuten keskittymiskyvyn puutetta, säikkymistä ja aristelua tai yleistä flegmaattisuutta. Ensimmäisiä tutustumiskäyntejä voi aloitella n. 8 kk iässä, mahdollisesti aiemminkin, jos koiralla on aikaisempaa totuttelu/sytyttely kokemusta tai esimerkiksi koiran kasvattaja haluaa todeta yhdistelmänsä viettisyyttä tms. Koira saa osallistua virallisiin LUT-kokeisiin 15 kk:n iässä, joten tuossa ajassa koiran kanssa ehtii harjoitella hyvin sytyttelyn jälkeistä putki- ja riistatyöskentelyä.

Koirani kanssa LUT harjoituksiin, otteita LUT-säännöistä

"Harjoittelun tarkoituksena on ensisijaisesti totuttaa koirat ahdinkoputken ja hiekkaesteen läpäisyyn ja luolaputkissa liikkumiseen sekä riistavaiston herättäminen."
"Harjoitusten valvojana ja vastuuhenkilönä on aina oltava läsnä luolakoirien taipumiskokeiden ylituomari tai kouluttaja."
"Harjoitteluun on mahdollista ottaa mukaan vain niitä luolakoirarotuihin kuuluvia koiria, joita käytetään tai tullaan käyttämään kokeissa tai metsästyksessä."
"Koiranohjaajalla on aina oikeus keskeyttää koiran suoritus, koiranohjaaja/omistaja laittaa AINA koiransa luolastoon omalla vastuulla."
"Harjoituksia voi järjestää vain luolakoirarotuja harrastava rotujärjestö tai sen jäsenyhdistys. Valvomattomia harjoituksia ei pidetä."
"Eläinsuojelulliset näkökohdat huomioidaan aina."
"Yleisö ei saa olla sellaisessa paikassa kokeen tai harjoituksen aikana, että se häiritsee koiran suoritusta, tuomarin tai koetoimitsijoiden toimintaa."

Muistakaa rokotukset!

Luolakokeissa ja luolametsästyksessä käytettävien koirien rokotusmääräykset noudattavat Suomen Kennelliiton yleistä linjaa, 1v. rabies-sääntö poistui vuoden 2015 alussa. Mikäli koiran rokotukset ovat vanhentuneet, tulee ne uusia viimeistään kolme viikkoa ennen kokeita tai harjoituksia (21 vrk varoaika).

Ohjeita Ostyn LUT-harjoituksiin tuleville

Harjoituksia voi tulla seuraamaan, vaikka omaa koiraa ei vielä olisikaan tai se tuleva LUT-pentu on vielä kasvamassa. Hallin ovista kuljetaan vain silloin kun koiraa vaihdetaan, ei kesken harjoituksen. Yleisö voi seurata jokaisen koiran toimintaa, mutta koiraa ei saa häiritä keskustelemalla äänekkäästi tai liikuskelemalla, myös puhelimet laitetaan äänettömälle. Koirat odottavat omaa vuoroaan riittävän etäällä, esim. autossa, ei haukkumassa hallin edessä. Kysymyksiä voi ja kannattaakin esittää koiran vaihdon aikana. Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan. Huomaathan, että kuvaaminen hallissa ei ole sallittua.

Totuttaessa koiraa luolastoon ei koskaan pidä käyttää pakkokeinoja. Parempi tulos saavutetaan, kun koira on syttynyt riistalle ja menee omasta tahdostaan luolastoon.

Koiran olisi hyvä olla totutettu ahtaisiin paikkoihin sekä kääntymään edetessään kyljelleen. Keinoluolaston ahdingon koko on 13 cm korkea ja 18 cm leveä. Metsästyksen myötä saadaan koiran työskentelyyn sitkeyttä ja määrätietoisuutta. Harjoituksilla pyritään saamaan koiran perityt taipumukset esille ja treeni pyritään lopettamaan koiran ollessa parhaimmillaan. Suositeltava harjoitusväli on vähintään kaksi viikkoa ja sama suositus pätee myös ennen kokeita.

Ja muistathan, että odottaminen kuuluu asiaan ja harjoitus saattaa venyä. LUT-kokeissa kaikkien on oltava paikalla ennen kokeen aloittamista, ja tulokset kerrotaan vasta kun viimeinenkin koira on suorittanut kokeen, tai jos olet koiran kanssa metsällä, koskaan ei tiedä milloin päästään toimintaan.

1. Ilmoittautuminen tapahtuu yleensä ennakkoon, tiedotteet harjoituksista julkaistaan heti päivämäärän vahvistuttua Ostyn kotisivuilla, sähköpostiringissä sekä Ostyn Facebook-ryhmän seinällä. Jokainen osallistuja saa oman harjoitusajan, ja paikan päälle kannattaa saapua hyvissä ajoin. Juoksussa olevat nartut otetaan voivat osallistua, mutta niille annetaan treenipäivän viimeiset ajat. Muista ottaa mukaan koiran rekisterikirja ja rokotustodistus ja maksua varten mielellään tasaraha. Jos maksat harjoituksia talkootähdillä, siitä pitää mainita ilmoittautumisen yhteydessä.

2. Koiran harjoitusaika on 15-20 min, ensikertalaisten ja nuorten koirien sytyttely saattaa kestää lyhyemmänkin ajan.

3. Putkiharjoittelu aloitetaan sytyttelyn jälkeen niiden koirien kanssa, jotka ovat riittävän valmiita luolatyöskentelyyn. Eli niiden koirien kanssa, jotka ovat kunnolla syttyneet riistalle. Putkeen ei koskaan kokeillakaan keskeneräistä koiraa.

4. Varsinainen riistatyöskentely aloitetaan niiden koirien kanssa, jotka ovat sekä syttyneet että selvittäneet vaivatta ahdingon. Tämä vaihe on sellainen, jota suositellaan varsinkin aloittelijoiden jäävän seuraamaan. Tässä vaiheessa nähdään mihin harjoituksilla pyritään.


LUME - Luonnon metsästyskoe

Jos LUME koe kiinnostaa niin ota yhteyttä LUT/LUME ylituomariin tai kysele LUT harjoituksissa miten menetellä LUME koetta varten.