METSÄSTYSKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOE - MEJÄ

Katja Manninen, katjamin@hotmail.com
Teija Kurvinen, kurvinen.teija@gmail.com

TIETOA MEJÄSTÄ

MEJÄ-ylituomareiden yhdistyksen ylläpitämällä sivustolla www.meja.fi hyödyllistä tietoa MEJÄstä mm. koiranohjaajan toimintaohje, suunnistus, kartanluku, ensimmäistä kertaa kokeessa, ilmoittautumislomake jne.

Jutun lopussa jäljestäjän muistilista ja luettelo tarvikkeista

Mitä MEJÄ on ja mikä sen tarkoitus on. Kuinka sitä voi harrastaa?

Yleistä:
Jäljet tehdään lumettomalle maalle ja mikäli mahdollista riistarikkaaseen maastoon siten, että tuomari voi seurata koiraa häiritsemättä sen jäljestäessä. Jäljet merkataan piilomerkinnällä, avomerkintä sallitaan vain vaikeissa maastoissa.

Jälki vedetään naudan tai hirvieläimen verellä kostutetulla sienellä. Veri jaetaan tasaisesti koko jäljelle. Lähtöön, makauksille ja kaadolle pirskotetaan hieman verta.

Kaatona kokeessa käytetään kuivattua, tuoretta tai tuoreena pakastettua ja koepäiväksi sulatettua hirvieläimen sorkkaa.

Tarkoitus:
Kokeiden tarkoitus on selvittää koiran kyky seurata haavoitetun riistaeläimen jälkiä.

Osallistumisoikeus:
Kokeisiin saavat osallistua Kennelliiton rekisteröinti-, rokotus- ja tunnistusmerkintävaatimukset täyttävät koirat, joilla on näyttelypalkinto. Metsästyskoirien jäljestämiskokeen alimmassa luokassa saa vähintään yhdeksän kuukauden ikäinen koira kilpailla ilman näyttelytulosta.

Kokeisiin ei saa osallistua sairas koira, kiimainen narttu eikä kantava narttu 30vrk ennen ja 42 vrk jälkeen synnytyksen

Kokeen kulku:

1. Koiran laukauksen sieto
Koiran ohjaaja vie koiran laukauksensietotestiin, joka on läpäistävä. Siinä käytetään vähintään 16 kaliiperista haulikkoa.

2. Jäljestäminen
Koira jäljestää 6m:n pituisessa jälkinarussa koko matkan. Koiran annetaan vapaasti työskennellä. Tuomarin luvatessa sitä saa kehottaa. Koiran annetaan jäljeltä pois joutuessaan omatoimisesti etsiä jälkeä enintään 3minuuttia, jonka jälkeen tuomitaan "hukka".

3. Kokeen keskeyttäminen
Jäljestämisaika on kokeessa enintään 45 minuuttia, jonka jälkeen tuomari voi harkintansa mukaan keskeyttää kokeen. Koe voidaan keskeyttää, jos tuomari näkee ettei koiralla ole edellytyksiä saada palkintoa tai koiralle tuomitaan kolmas "hukka". Koiran ohjaajalla on myös oikeus keskeyttää koe, syy on ilmoitettava tuomarille välittömästi.

4. Kaato
Koiran tultua kaadolle on sille annettava riittävästi liikkumatilaa, jotta sen käyttäytymistä voidaan arvostella. Koiran tulee omatoimisesti osoittaa kaato. Koira ei saa raadella kaatoa. Kaatona käytetään hirven sorkkaa.

Luokat
Kokeessa on kaksi luokkaa. AVO (avoin luokka) ja VOI (voittaja luokka)

AVO-luokan jälki on pituudeltaan 900-1000m ja siinä on kaksi suorakulmaista kulmaa. Kulmilla on makaukset (30cmx30cm) samoin kuin aloituksessa ja lopetuksessa. Verta avoimen luokan jäljellä käytetään 1/3 litraa. Jäljen ikä vähintään 12 tuntia.

VOI-luokan jälki on pituudeltaan 1200-1400m. Siinä on kolme suorakulmaista kulmaa, joissa yhdellä on veretön katkos. Makaukset ovat suorilla osuuksilla, eivät kulmissa ja niitä on 4kpl. Yksi makuupaikka/osuus. Verta voittaja luokan jäljelle käytetään myös 1/3 litraa. Jäljen ikä vähintään 18h.

Lopuksi:
Edellä on kerrottu lähinnä koesäännöistä. Jokainen harjoittelee koiransa kanssa jäljestämistä oman parhaan taitonsa mukaan. Yhteyshenkilö voi opastavat jäljen tekemisessä alkuun mutta harjoittelu tapahtuu pääsääntöisesti omatoimisesti. Häneltä saa myös lisätietoa kokeesta. Kennelliiton viralliset mejä-säännöt löytyvät tästä

Kuvissa Vinha (Ramblingrebel) ja kuvaaja Krista Telimaa.