LUOLAKOIRIEN VESIRIISTAKOE - VERI

VERI-YHTEYSHENKILÖT

VERI- ja MEJÄ-yhteyshenkilöt
osty.meja@gmail.com

Taina Turska
taina@turska.fi
p. 040 778 2976

Mikko Karvonen
Vilma HaaralaOSTYn vesiriistatreeniporukka Facebookissa


Mäyräkoirille ja terriereille tarkoitetun vesiriistakokeen tarkoituksena on selvittää koirien taipumukset vesilinnun metsästyksessä. Kokeessa otetaan selvää koiran halusta hakea, noutaa ja jäljestää vesiriistaa. Kokeeseen saavat osallistua ne rodut, joilla on osallistumisoikeus LUT- ja LUME kokeisiin. Tällä hetkellä vesiriistakokeesta voi saada valionarvon mm. saksanmetsästysterrierit saavuttamalla kokeesta 3 x 1. palkinnon. Mäyräkoirilla vesiriistakokeesta saatu 1. palkinto tai 2 x 2. palkinto oikeuttaa muotovalionarvoon.

Kokeen kulku

Koe alkaa ylituomarin puhuttelulla ja suoritusjärjestyksen arpomisella. Kunkin koiran koesuoritus koostuu kolmesta osasta, joiden alkamisesta ja loppumisesta koetuomari ilmoittaa koiran ohjaajalle. Kokeessa kaikki koirat arvostellaan samoin rodusta riippumatta. Jos koiran koesuorituksen aikana sattuu kohtuuton häiriö, kuten ukkosmyrsky, ylituomari voi keskeyttää suorituksen ja antaa koiralle mahdollisuuden uuteen suoritukseen.

Haku kaislikosta ilman lintua

Hyvän vesiriistakoiran täytyy hakea kaislikosta ja vedestä myös ilman, että koira näkee linnun tippuvan tai kuulee laukauksen. Voi tulla tilanne, että joku muu on ampunut linnun ja se on joutunut hukkaan. Tällöin soitetaan koiran omistajalle, että voisiko koira tulla etsimään linnun. Tällöin koiran täytyy lähteä etsimään aluetta ilman "ärsykettä".

Jokaista koiraa kokeillaan ensin ilman riistaa kaislikossa ja vedessä. Koiran on oltava ohjattavissa ja osoitettava tottelevaisuutta siten, että koiralta vaaditaan haku haulikon kantaman päässä. Koiraa saa kehottaa hakuun suullisesti tai käsimerkein käskyttämällä tai heittämällä kiviä, korkeintaan 4. Kivien käyttö alentaa pisteitä riippumatta siitä, käyttääkö kiviä 1 vai 4. Suoritusaika on korkeintaan 10 minuuttia. Täydet 10 pistettä saa koira, joka menee veteen yhdellä käskyllä ja hakee määrätietoisesti ja riittävän kaukaa. Koiran ohjauksen tulee olla kevyttä eikä kivien heittoon saa turvautua. Ilman pisteitä jää koira, joka ei suostu menemään ollenkaan veteen.

Nouto vedestä

Lintu heitetään ohjaajan ja koiran läheltä mahdollisimman kauas, koiralle uintikelpoiseen ruohikkoon niin, että koira näkee lennon. Samanaikaisesti ammutaan haulikolla koiran laukauksenkestävyyden toteamiseksi. Koiran on noudettava lintu ja luovutettava se ohjaajalle. Selvästi paukkuarka koira suljetaan kokeesta. Koiraa saa ohjata heittämällä korkeintaan 4 kiveä, kivien käyttö alentaa pisteitä. 10 pisteen suoritus edellyttää, että koira noutaa linnun määrätietoisesti ja nopeasti ja luovuttaa sen ohjaajalle. Laukauksen aikana on koiran pysyttävä paikoillaan. Nollille jää työskentelystä kieltäytyvä tai riistaa raateleva taikka piilottava koira.

Jäljestäminen

Jälki tehdään koelinnulla, joka on kiinnitetty narulla parimetriseen keppiin. Jokaiselle koiralle tehdään oma jälki. Lintua kuljetetaan jäljen tekijän sivulla. Koira tai ohjaaja eivät saa nähdä jäljen tekemistä. Koelintu sijoitetaan jäljen päähän koloon, syvennykseen tai pensaan alle. Jäljen alkukohta merkitään linnusta revityillä höyhenillä. Ohjaajalle näytetään jäljen alku ja suunta. Koira jäljittää joko irrallaan tai n. 6 metriä pitkässä jäljestysnarussa. Koe suoritetaan avoimessa maastossa tai metsässä, jossa aluskasvillisuus ei haittaa näkyvyyttä. Jäljen pituus on noin 150 metriä. Alussa on 20 metriä suoraa osuutta ja loppu jäljestä on S:n muotoinen. Koiran tulee selvittää jälki sujuvasti ja joko tuoda riista tai ilmaista löytäneensä sen. Koeaika n. 10 minuuttia. 10 pisteen suoritus edellyttää, että koira on irrallaan, jäljittää riistan sujuvasti ja tuo sen viivyttelemättä ohjaajalle. Kytkettynä jäljittävä koira voi saada korkeintaan 6 pistettä. Mikäli riistaa ei löydy, koira saa nolla pistettä.

Palkitseminen

1. palkinnon saa koira, jonka yhteispistemäärä on vähintään 21 pistettä. Jokaisesta osasuorituksesta täytyy saada vähintään 6 p.
2. palkinnon saa koira, jonka yhteispistemäärä on vähintään 15 pistettä. Jokaisesta osasuorituksesta täytyy saada vähintään 5 p.
3. palkinnon saa koira, jonka yhteispistemäärä on vähintään 9 pistettä. Jokaisesta osasuorituksesta täytyy saada vähintään 3 p.