Hannes Lohen aineenvaihduntatutkimus - ilmainen näytteenotto 26. ja 27.5.2018

12.03.2018

OSTY järjestää yhteistyössä Hannes Lohen tutkimusryhmän kanssa geeninäytteenoton aineenvaihduntatutkimukseen.

Tilaisuudet TÄYNNÄ! OSTY suunnitelee uusia näytteenottotilaisuuksia, seuraa ilmoittelua facebookissa ja kotisivuilla.

Lisäaikoja tutkimukseen la 26.5 12-13.45 välillä, paikka Hund Spa, Oulu.

Laita sähköpostia virve.sipola@gmail.com nimi puhelinnumero koirannimi virallinen rotu ja kellonaikatoive jos on. Katso tutkimukseen sopivat rodut tekstistä.

Näytteet otetaan su 27.5 klo 14-17 välillä Maikkulassa Muskettikoirassa

Näytteen antaminen on ILMAISTA ja lue lisää alta hyödyistä joita näytteen antamisesta on. Tutkimuskohteen rodut löytyvät tekstistä.

Ilmoittautu virve.sipola@gmail.com.

Ilmoita nimesi, sähköpostiosoitteesi, puhelinnumerosi, koirasi rotu ja virallinen nimi. Saat ilmoittatuessasi ohjeet näytteenottoa varten sekä vahvistuksen ajasta. Jos sinulla on toive ajasta, ilmoitathan sen.

Prof. Hannes Lohen koirien geenitutkimusryhmä Helsingin yliopistossa ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksessa kehittää yhteistyössä suomalaisen Genoscoper Oy:n kanssa koirien aineenvaihduntaa mittaavaa testiä. Menetelmällä mitataan koirien verestä löytyviä aineenvaihduntatuotteita, jotka voivat kertoa koiran terveydentilasta, ja toimia mahdollisina biomarkkereina erilaisille sairauksille. Onnistuessaan testistä voi tulla merkittävä työkalu myös geenitutkimuksen vauhdittamiseen. Aloitimme projektin viime syksynä keräämällä näytteet tuhannesta koirasta. Nyt jatkamme projektia tarkoituksenamme tutkia 20 000 koiran verinäytteet.

Mitä tutkitaan?
Tutkimustavoite: tutkia eri koirarotujen ja rotutyyppien aineenvaihdunnallisia erovaisuuksia sekä sairauksiin ja sairastumisriskiin liittyviä aineenvaihdunnallisia muutoksia. Tämän avulla toivomme tulevaisuudessa tarkentavamme sairausdiagnostiikkaa ja pystyvämme arvioimaan tulevaa sairastumisriskiä.

Minkälaisia koiria tarvitaan?
Mukaan tarvitaan kaikenlaisia koiria vauvasta vaariin (etenkin pentuja ja vanhoja koiria tarvitaan runsaasti) ja terveydentilasta riippumatta. Joka ikinen koira on tutkimukselle arvokas.
Olemme kuitenkin kohdentaneet tutkimuksen seuraaviin 24 eri koirarotuun: amerikanstaffordshirenterrieri, australiankelpie, australianpaimenkoira, bordercollie, bernhardinkoira, berninpaimenkoira, bostoninterrieri, bullterrieri, chihuahua, cirneco d'ell etna, englanninbulldoggi, englanninvinttikoira, jackrusselinterrieri, karjalankarhukoira, kultainennoutaja, kääpiöbullterrieri, labradorinnoutaja, leonberginkoira, parsonrusselinterrieri, pohjanpystykorva, ranskanbulldoggi, saksanpaimenkoira, staffordshirenbullterrieri, suomenpystykorva, tanskandoggi, whippet, yorkshirenterrieri.

Huomaathan, että tutkimukseen tarvitsemme täysin tuoreita verinäytteitä. Emme siis voi hyödyntää jo aiemmin biopankkiimme lähetettyjä näytteitä. Tästä syystä emme myöskään ota tutkimukseen vastaan postitse toimitettuja näytteitä. Ainut tapa osallistua metabolomiikkatutkimukseen on luovuttaa verinäyte paikan päällä maksuttomissa joukkonäytteenotoissamme.

Mitä hyödyn osallistumisesta?
Saat oman koirasi aineenvaihduntatulokset niiden valmistuttua.
Samaa ilmaiseksi otettua näytettä voidaan käyttää Koirangeenit-tutkimusryhmän geenitutkimuksiin koiran niihin soveltuessa.

Näytteenottoon ilmoittautumisen yhteydessä saat näytteenottoon osallistuvalle koiralle tarjouskoodin MyDogDNA-testipaneelia varten. Jos tilaat MyDogDNA-testin ennen näytteenottoa, voimme ottaa virallisen MyDogDNA-testin näytteenottotapahtuman yhteydessä, jolloin säästyt myös näytteenottokuluilta.

19.05.2018Tokon alkeet, ryhmä aloittaa 29.5.
16.05.2018Siivoustalkoot Haukkukeitaalla 3.6.2018 klo 15 alkaen
07.05.2018Airedalen- ja walesinterriereiden ulkoiluiltapäivä 20.5.
05.05.2018Mejä- ja vesiriistatreenit kesällä 2018
03.05.2018Juttuja Ostypostiin!
03.05.2018Kesän näyttelytreenit
12.04.2018Näyttelymatka kesäkuussa: Rovaniemi ja Tromssa
05.04.2018LUT-kokeet Oulu 19. ja 20.5.2018 - ilmoittautuminen on alkanut 1.4.
03.04.2018OSTYn hallituksen ja Huvitoimikunnan järjestämät tapahtumat huhti- ja toukokuussa 2018
28.03.2018Ostyn vuoden terrierikilpailut 2017 - TULOKSET

Siirry arkistoon »